Je winkelwagen is momenteel leeg!
Ontdek de beginselen van wijn bij VinoDoejezo! Op deze pagina staan veel antwoorden die jij als (beginnende) wijnliefhebber hebt. Laat je inspireren en verrijk je kennis. Saluti!
Wijn hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn een paar misverstanden die veel mensen hebben, maar die je makkelijk kunt verduidelijken. Hier zetten we ze voor je op een rij!
Dit is een misverstand! ‘Kamertemperatuur’ was vroeger prima, maar tegenwoordig is het in onze goed verwarmde huizen vaak te warm voor rode wijn. Een frisse, lichte rode wijn komt juist beter tot zijn recht als hij iets gekoeld is. Bij VinoDoejezo geven we je graag tips over de ideale temperatuur voor jouw wijn.
Veel mensen denken dat je wijn altijd liggend moet bewaren. Dit klopt alleen als de fles een kurk heeft, zodat de kurk vochtig blijft. Flessen met een schroefdop kun je gewoon rechtop zetten. Het belangrijkste is om wijn op een koele, donkere plek te bewaren. Bij VinoDoejezo geven we je ook graag tips over hoe lang je bepaalde wijnen kunt bewaren, zodat je ze op het juiste moment opent!
Veel mensen denken dat droge wijn zuur of wrang moet zijn, maar dat is niet zo! Droog betekent gewoon dat er weinig tot geen suiker in zit. Er zijn genoeg droge wijnen die juist lekker soepel en zacht smaken. Bij VinoDoejezo helpen we je graag de perfecte wijn te vinden die helemaal bij jouw smaak past.
Dit horen we vaak, maar het is absoluut een misverstand! Natuurlijk zijn er dure wijnen, maar goede wijn hoeft echt niet super duur te zijn. En even eerlijk, hoe vaak open je nu een fles wijn thuis met je partner? Dan mag je er ook echt van genieten en iets voor betaald hebben. Mijn tip, beknibbel niet op een paar euro en geniet van het moment.
Bepaalde wijnen hebben kwaliteitskeurmerken waaraan je kan herkennen, maar wat betekenen die wijnkeurmerken eigenlijk? Misschien heb je ze wel eens op een etiket gezien: DOCG, AOP, DO… Maar wat zeggen deze letters over de wijn? In landen als onder andere Italië, Spanje, Frankrijk en Portugal zijn er regels om de kwaliteit en herkomst van wijn te garanderen. Klinkt ingewikkeld, maar geen zorgen! Hier lees je in eenvoudige taal wat je moet weten, zodat je voortaan met meer zekerheid een fles kiest.
In Italië draait alles om passie, familie en… wijn! Hier kennen ze drie kwaliteitslabels:
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)
Dit is de crème de la crème. Strenge regels, proeverijen en zegels op de fles. Denk aan wijnen zoals: Barolo en Brunello di Montalcino
DOC (Denominazione di Origine Controllata)
Een tikkeltje minder streng dan DOCG, maar nog steeds uitmuntende wijn. Chianti en Prosecco vallen hier vaak onder.
IGT (Indicazione Geografica Tipica)
In Italië volgen de meeste wijnen strikte regels, maar bij IGT (Indicazione Geografica Tipica) is er meer ruimte voor experiment.
Spanjaarden nemen wijn serieus. Hier hanteren ze deze keurmerken:
DOCa (Denominación de Origen Calificada)
Dit is de hoogste eer en wordt alleen gegeven aan absolute topgebieden zoals Rioja en Priorat.
DO (Denominación de Origen)
Zeg maar de Spaanse DOC. Bekende voorbeelden? Denk aan de regio’s: Ribera del Duero, RÃas Baixas en Toro.
VT (Vino de la Tierra)
Hier krijg je meer regionale karakteristieken, ideaal als je iets verrassends wilt proberen. Denk aan wijnen uit de regio’s: Extremadura of Castilla.
VdM (Vino de Mesa)
Tafeldruivensap, oftewel: lekker, maar verwacht geen wonderen.
In het wijnwalhalla van de wereld (sorry, Italië en Spanje), geldt: hoe specifieker de herkomst, hoe beter.
AOP (Appellation d’Origine Protégée)
Dit is de heilige graal van Franse wijn. Bordeaux, Bourgogne, Champagne? Allemaal AOP!
IGP (Indication Géographique Protégée)
Een stapje lager, maar nog steeds kwaliteitswijn met regionale flair.
Vin de France
De ‘vrije vogels’ onder de Franse wijnen. Geen regio-regels, maar soms verrassend lekker.
Portugal heeft een rijke wijntraditie en biedt geweldige wijnen.
DOC (Denominação de Origem Controlada)
De topklasse, met de regio’s: Douro (Port), Dão en Vinho Verde als vlaggenschepen.
IPR (Indicação de Proveniência Regulamentada)
Een tussenstapje naar DOC-status. Een beetje zoals een wijn die nog in de ‘opvoedfases’ zit.
VR (Vinho Regional)
Meer vrijheid, minder regels, maar nog steeds hartstikke drinkbaar.
Vinho de Mesa
Tafelwijn, gewoon lekker voor bij de Portugese sardientjes.
Bij VinoDoejezo zijn we van mening dat het kiezen van de perfecte wijn even moeiteloos en plezierig zou moeten zijn als het genieten ervan. Saluti!